Ryba na Wigilię

święta

Święta Bożego Narodzenia nie wyobrażamy sobie bez ryby. Obecność na stole dań rybnych jest związana z wigilią i jej postnym charakterem. W okresie międzywojennym na stolach polskich pojawiały się ryby takie jak sandacze, szczupaki. z kolei ryba hodowlana jak karp dopiero po wojnie nabrała bardzo dużego znaczenia jako ryba na postnik. Najczęściej na wigilię przyrządzany jest karp w galarecie i po żydowsko. oraz smażony.

Obecnie ta tradycja jest przenoszona do Anglii gzie zaczyna być podawana. Natomiast śledź jest w naszych domach prawie na co dzień ale na święta jest przyrządzany z wielka pompa. Śledzie w śmietanie stanowią jedno z menu wigilijnego stołu. Także bardzo wiele ludzi przyrządza śledzie w oleju jak również w occie. Bardzo często robimy rożne surówki ze śledzika na wigilię jak również  na Boże narodzenie. Potrawy z ryby i śledzi najczęściej kojarzone są ze świętami. Bardzo dużo osób śledź i rybę przyrządza na wiele sposobów bardzo wyszukanych ale bardzo smacznych.